Miękkie pierniki, jak toruńskie

środa 18 grudnia 2024
  • Pierniki są miękkie, pachnące i korzenne (fot. mat. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
    Pierniki są miękkie, pachnące i korzenne (fot. mat. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
W święta nie może zabraknąć pierniczków. To jeden z naszych ulubionych przepisów na miękkie ciasteczka w lukrze. Delikatne, puszyste, słodkie i korzenne – uwaga uzależniają! Na długo zachowują świeżość, można je przechowywać nawet do miesiąca.

Przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu. Masa jest elastyczna i trzeba uważać podczas przenoszenia pierniczków na blachę. To od Was zależy, jakie będą kształty ciasteczek. Pierniki tuż po wyjęciu zanurzamy w lukrze (im więcej cukru pudru, tym masa bardziej biała). Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Składniki:

150 g miodu

100 g masła

70 g cukru

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

50 g wrzątku

1 łyżka cynamonu

Przyprawa do pierników (lub ½ mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej)

½ łyżeczki soli

380 g mąki

Lukier: 70 g mleka i 350 g cukru pudru (my użyliśmy mniej)

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło i miód, dodajemy przyprawy (mieszamy aż do połączenia składników). W misce miksujemy jajko z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy gorącą wodę, sodę oczyszczoną i mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło z przyprawami. Na koniec dodajemy mąkę i sól, które mieszamy ręcznie szpatułką. Ciasto zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Przekładamy je na blat, wałkujemy i wycinamy kształty (jeżeli ciasto bardzo się klei smarujemy je delikatnie olejem). Pierniczki pieczemy w temperaturze 190 °C (góra-dół) około 8 minut. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Gorące pierniczki zamaczamy w lukrze i odkładamy na kratkę do ostudzenia.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne