Miękkie pierniki, jak toruńskie
Przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu. Masa jest elastyczna i trzeba uważać podczas przenoszenia pierniczków na blachę. To od Was zależy, jakie będą kształty ciasteczek. Pierniki tuż po wyjęciu zanurzamy w lukrze (im więcej cukru pudru, tym masa bardziej biała). Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Składniki:
150 g miodu
100 g masła
70 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g wrzątku
1 łyżka cynamonu
Przyprawa do pierników (lub ½ mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej)
½ łyżeczki soli
380 g mąki
Lukier: 70 g mleka i 350 g cukru pudru (my użyliśmy mniej)
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy masło i miód, dodajemy przyprawy (mieszamy aż do połączenia składników). W misce miksujemy jajko z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy gorącą wodę, sodę oczyszczoną i mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło z przyprawami. Na koniec dodajemy mąkę i sól, które mieszamy ręcznie szpatułką. Ciasto zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Przekładamy je na blat, wałkujemy i wycinamy kształty (jeżeli ciasto bardzo się klei smarujemy je delikatnie olejem). Pierniczki pieczemy w temperaturze 190 °C (góra-dół) około 8 minut. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Gorące pierniczki zamaczamy w lukrze i odkładamy na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!