Różowy chłodnik - idealny na upalne dni
Składniki
1 litr kwaśnego mleka lub maślanki
100 ml śmietany 18 proc.
pęczek botwiny
pęczek koperku
1 ogórek zielony
sól, pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie
Botwinkę myjemy, następnie drobno kroimy: osobno buraczki, potem łodyżki z liśćmi. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy buraczki doprawione solą - gotujemy 4 minuty. Potem dodajemy pozostałą część botwinki i znów gotujemy 4 minuty pod przykryciem.
Do dużej miski wlewamy maślankę lub kwaśne mleko oraz kwaśną śmietanę. Dorzucamy starty na grubych oczkach ogórek, przestudzoną botwinę, sok z cytryny i posiekany drobno koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Gotowy chłodnik można podawać oprószony świeżym koperkiem, z gotowymi ptysiami lub podprażonym słonecznikiem.
Smacznego!