Czas na kiszone…

czwartek 7 sierpnia 2025
  • Kiszone ogórki to naturalny prebiotyk (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
    Kiszone ogórki to naturalny prebiotyk (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
  • Przed kiszeniem ogórki należy dobrze umyć (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
    Przed kiszeniem ogórki należy dobrze umyć (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
  • Na dnie słoika dajemy gorczycę, chrzan, koper, czosnek i liść czereśni (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
    Na dnie słoika dajemy gorczycę, chrzan, koper, czosnek i liść czereśni (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
  • Ogórki układamy, jak najciaśniej i zalewamy solanką (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
    Ogórki układamy, jak najciaśniej i zalewamy solanką (fot. mat. Agnieszka Mróz SilesiaDzieci.pl)
Ogórki! Najlepsza pora na ich kiszenie to koniec lipca i początek sierpnia. Na rynku w tych miesiącach dostępny jest również koper, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Zdrowa i smaczna przekąska idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. Jest bogata w naturalne prebiotyki, witaminy i minerały.

Kiszone ogórki wspomagają trawienie i wzmacniają naszą odporność. Jak przygotować zdrowy słoik pełen zielonej energii? Mamy dla Was łatwy, sprawdzony przepis. Potrzebne będą również czyste (wcześniej wyparzone) słoiki.

Składniki:

- ogórki gruntowe, niezbyt duże

- duży pęczek kopru

- czosnek

- korzeń chrzanu

- gorczyca

- można dodać liść z czereśni lub czarnej porzeczki

- sól kamienna

-woda

Sposób przygotowania:

To od Was zależy ile słoików chcecie przygotować. Nam na 25 sztuk jednolitrowych słoików wyszło około 9 kilo ogórków gruntowych. Produkty wcześniej należy dobrze umyć. Przed kiszeniem ogórki można namoczyć w wodzie (około 2 godziny). Do przygotowanego słoika wsypujemy szczyptę ziarenek gorczycy, 3-4 kawałki chrzanu, ząbek czosnku pokrojony, gałązkę kopru, liść porzeczki lub czereśni. Następnie wkładamy ogórki pionowo, staramy się je umieścić jak najciaśniej. Jeżeli jest miejsce na górę można dodać kilka mniejszych na płasko. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli kamiennej. Doprowadzamy wodę z solą do wrzenia. Czekamy, aż przestygnie i zalewamy słoiki. Ogórki muszą znajdować się pod wodą. Całość zakręcamy i odkładamy w ciepłe miejsce.  W pierwszym tygodniu słoiki mogą lekko „syczeć”, a solanka się wylewać. Dlatego warto ułożyć je na papierowym ręczniku. Po paru dniach można je przenieść do spiżarki.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne