Czas na kiszone…
Kiszone ogórki wspomagają trawienie i wzmacniają naszą odporność. Jak przygotować zdrowy słoik pełen zielonej energii? Mamy dla Was łatwy, sprawdzony przepis. Potrzebne będą również czyste (wcześniej wyparzone) słoiki.
Składniki:
- ogórki gruntowe, niezbyt duże
- duży pęczek kopru
- czosnek
- korzeń chrzanu
- gorczyca
- można dodać liść z czereśni lub czarnej porzeczki
- sól kamienna
-woda
Sposób przygotowania:
To od Was zależy ile słoików chcecie przygotować. Nam na 25 sztuk jednolitrowych słoików wyszło około 9 kilo ogórków gruntowych. Produkty wcześniej należy dobrze umyć. Przed kiszeniem ogórki można namoczyć w wodzie (około 2 godziny). Do przygotowanego słoika wsypujemy szczyptę ziarenek gorczycy, 3-4 kawałki chrzanu, ząbek czosnku pokrojony, gałązkę kopru, liść porzeczki lub czereśni. Następnie wkładamy ogórki pionowo, staramy się je umieścić jak najciaśniej. Jeżeli jest miejsce na górę można dodać kilka mniejszych na płasko. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli kamiennej. Doprowadzamy wodę z solą do wrzenia. Czekamy, aż przestygnie i zalewamy słoiki. Ogórki muszą znajdować się pod wodą. Całość zakręcamy i odkładamy w ciepłe miejsce. W pierwszym tygodniu słoiki mogą lekko „syczeć”, a solanka się wylewać. Dlatego warto ułożyć je na papierowym ręczniku. Po paru dniach można je przenieść do spiżarki.
Smacznego!






