Omlet uśmiechnięty

piątek 23 sierpnia 2013
  • Tak podany omlet zachwyci każdego malucha (fot. A. Borowczyk)
    Tak podany omlet zachwyci każdego malucha (fot. A. Borowczyk)
Może warto czasem odejść od zwykłej jajecznicy na rzecz tak pięknie przygotowanego omletu. Jedno jest pewne – dzieciaki będą zachwycone.

Składniki:

Ciasto:
3 jajka
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30 proc.
100 ml wody gazowanej
szczypta cukru
50 ml oliwy z oliwek

Dodatki:
2 łyżki wiórek kokosowych
rodzynki
pomarańcza
200 ml śmietany 30 proc.
barwnik spożywczy cytrynowy
perełki cukrowe do dekoracji
pisaki cukrowe do dekoracji

Wykonanie:

Jajka wbić do miski, dodać do nich śmietanę, wodę mineralną, mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i przygotowaną masę, delikatnie rozprowadzić. Przykryć pokrywką i smażyć przez 6-8 min na wolnym ogniu. Omletu nie należy obracać.

Zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu i udekorować – usta z pomocą pisaka, wypełnienie z kokosu, oczy kokosem i rodzynkami, nos – rodzynkami, włosy ułożyć z wcześniej ubitej śmietany z dodatkiem barwnika spożywczego. Można udekorować plasterkiem pomarańczy i perełkami cukrowymi.

Jeżeli Wasze omlety wyglądają równie smakowicie – prześlijcie nam ich zdjęcie: redakcja@silesiadzieci.pl

 

* Autorka jest właścicielką katowickiego bistro & caffe „Krystynka wraca z Wiednia”

 

Kategoria: Przepisy kulinarne