Omlet uśmiechnięty
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30 proc.
100 ml wody gazowanej
szczypta cukru
50 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
2 łyżki wiórek kokosowych
rodzynki
pomarańcza
200 ml śmietany 30 proc.
barwnik spożywczy cytrynowy
perełki cukrowe do dekoracji
pisaki cukrowe do dekoracji
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać do nich śmietanę, wodę mineralną, mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i przygotowaną masę, delikatnie rozprowadzić. Przykryć pokrywką i smażyć przez 6-8 min na wolnym ogniu. Omletu nie należy obracać.
Zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu i udekorować – usta z pomocą pisaka, wypełnienie z kokosu, oczy kokosem i rodzynkami, nos – rodzynkami, włosy ułożyć z wcześniej ubitej śmietany z dodatkiem barwnika spożywczego. Można udekorować plasterkiem pomarańczy i perełkami cukrowymi.
Jeżeli Wasze omlety wyglądają równie smakowicie – prześlijcie nam ich zdjęcie: redakcja@silesiadzieci.pl
* Autorka jest właścicielką katowickiego bistro & caffe „Krystynka wraca z Wiednia”