Sałatka ryżowa po chińsku
piątek 23 maja 2014
Kto powiedział, że dzieci muszą jeść tylko dobrze znane, tradycyjne, polskie potrawy? Warto czasem zaproponować im coś bardziej egzotycznego. Może taka sałatka, którą przygotowały dzieci na warsztatach kulinarnych pod hasłem „Trochę chińszczyzny” przypadnie także innym do gustu?
Składniki:
pół torebki ryżu,
sok z cytryny,
puszka kukurydzy,
2 połówki brzoskwini,
4 plastry chudej wędliny,
2 łyżki posiekanych orzechów,
łodyga selera naciowego.
Sos:
3 łyżeczki majonezu,
2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
curry, sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soku z cytryny. Wędlinę pokroić. Odsączyć kukurydzę. Połączyć z ryżem. Zrobić sos. Wymieszać z sałatką. Brzoskwinie pokroić w kostkę, seler w paseczki dodać do sałatki. Posypać sałatkę orzechami.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania.
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne