Koszyczki obfitości

czwartek 12 czerwca 2014
  • Muffinki na słono? Czemu nie? (fot. materiały Cynamonu)
    Muffinki na słono? Czemu nie? (fot. materiały Cynamonu)
Macie ochotę na słoną przekąskę? Może zatem upieczecie sobie nietypowe babeczki drożdżowe. Mogą się okazać naprawdę pyszne.

Składniki:

50 g świeżych drożdży,

1 łyżka oliwy z oliwek,

pół szklanki mleka,

1,5 szklanki mąki tortowej,

100 g szynki,

0,1kg sera wędzonego,

2 laski cienkiego kabanosa,

3 łyżki koncentratu pomidorowego,

bazylia, oregano, sól, cukier

Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, szczyptą cukru i łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 15 min. dodajemy pozostałą część mąki, sól, oliwę i trochę letniej wody, tak aby powstało dość luźne ciasto. Odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, a następnie rozdzielamy ciasto na 12 porcji, podsypujemy odrobiną mąki i przekładamy do formy na muffinki. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym połączonym ze szczyptą bazylii, oregano i pieprzu. Na wierzchu układamy małe kawałki sera wędzonego, pokrojoną w drobne paseczki szynkę. Na koniec robimy pałączki z kabanosa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.  

*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania. 

Kategoria: Przepisy kulinarne