Koszyczki obfitości
Składniki:
50 g świeżych drożdży,
1 łyżka oliwy z oliwek,
pół szklanki mleka,
1,5 szklanki mąki tortowej,
100 g szynki,
0,1kg sera wędzonego,
2 laski cienkiego kabanosa,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
bazylia, oregano, sól, cukier
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, szczyptą cukru i łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 15 min. dodajemy pozostałą część mąki, sól, oliwę i trochę letniej wody, tak aby powstało dość luźne ciasto. Odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, a następnie rozdzielamy ciasto na 12 porcji, podsypujemy odrobiną mąki i przekładamy do formy na muffinki. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym połączonym ze szczyptą bazylii, oregano i pieprzu. Na wierzchu układamy małe kawałki sera wędzonego, pokrojoną w drobne paseczki szynkę. Na koniec robimy pałączki z kabanosa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania.