Biszkopt z truskawkami i galaretką
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru lub erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bitej śmietany:
1 duża śmietana kremówka 30 proc.
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo 2 galaretki do zalania całości.
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka na sztywną masę, potem powoli dodajemy cukier, pojedyńczo żółtka oraz powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Co ważne: całość miksujemy mikserem minimum 10 minut. Gładką, jednolitą masę przelewamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem i pokrytej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
Śmietanę ubijamy, tak, aż powstanie nam sztywna bita śmietana. Do niej dodajemy stygnącą już galaretkę (robimy ją wg przepisu na opakowaniu). Miksujemy całość i wykładamy równomiernie na ostudzony biszkopt. Wkładamy na moment do lodówki. Potem na wierzchu układamy truskawki i zalewamy galaretką. Następnie - znów do lodówki, a kiedy galaretka stężeje... można jeść!
Smacznego!