Babeczki ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki maki pszennej
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki margaryny
8 łyżek masła
woda schłodzona
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 2000 stopni Celsjusza. Przesiej przez sito mąkę. Dodaj masło i margarynę. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj nieco zimnej wody i uformuj kulkę z ciasta. Owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wylep nim małe foremki. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem. Nałóż kilka połówek śliwek. Posyp kruszonką.
Przepis na kruszonkę:
Weź jedną cześć mąki, jedną cukru i jedną masła. Wszystko starannie wymieszaj. Babeczki należy piec w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia.
* Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/