Babeczki ze śliwkami

niedziela 20 września 2015
  • Babaczki ze śliwkami zostały wykonane na warsztatach dziecięcych (fot. materiały Cynamonu)
    Babaczki ze śliwkami zostały wykonane na warsztatach dziecięcych (fot. materiały Cynamonu)
Naszą dzisiejszą propozycją na smaczny deser są kruche babeczki ze śliwkami. Wykonanie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych - przepis ten wykonany był przez dzieci podczas zajęć w Cynamonie.

Składniki:

2 szklanki maki pszennej

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki margaryny

8 łyżek masła

woda schłodzona

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 2000 stopni Celsjusza. Przesiej przez sito mąkę. Dodaj masło i margarynę. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj nieco zimnej wody i uformuj kulkę z ciasta. Owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wylep nim małe foremki. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem. Nałóż kilka połówek śliwek. Posyp kruszonką.

Przepis na kruszonkę:

Weź jedną cześć mąki, jedną cukru i jedną masła. Wszystko starannie wymieszaj. Babeczki należy piec w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia.

* Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 

 

Kategoria: Przepisy kulinarne