Zupa z dyni z cytrynową śmietaną i prażonymi pestkami

niedziela 2 listopada 2014
  • Zupa z dyni z cytrynową śmietaną i prażonymi pestkami z dyni (fot. materiały Cynamonu)
    Zupa z dyni z cytrynową śmietaną i prażonymi pestkami z dyni (fot. materiały Cynamonu)
Sezon dyniowy w pełni, dlatego warto sięgnąć po to warzywo i skomponować z niego nietuzinkową, smaczną i zdrową potrawę.

Składniki (dla 1 osoby):

dynia piżmowa 150 g

ziemniak 1szt.

cebula 1/4 szt.

bulion drobiowy 100 ml

Sposób przygotowania:

Dynię pieczemy w piekarniku, w temp.180 C przez minimum 1 godzinę. Ziemniaki i cebulę podsmażamy, podlewamy bulionem. Dodajemy pieczoną dynię. Blendujemy.  

Dodatkiem jest tost pszenny i kwaśna śmietana zaprawiona skórką cytrynową i prażone pestki dyni. Jeśli nie możemy upiec dyni, możemy użyć świeżej. Wtedy dynię obieramy, kroimy w kostkę i razem z ziemniakami i cebulą podsmażamy, podlewamy bulionem. Gotujemy. Dalej postępujemy tak samo jak w pierwszym przypadku.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne