Zupa z dyni z cytrynową śmietaną i prażonymi pestkami
niedziela 2 listopada 2014
Sezon dyniowy w pełni, dlatego warto sięgnąć po to warzywo i skomponować z niego nietuzinkową, smaczną i zdrową potrawę.
Składniki (dla 1 osoby):
dynia piżmowa 150 g
ziemniak 1szt.
cebula 1/4 szt.
bulion drobiowy 100 ml
Sposób przygotowania:
Dynię pieczemy w piekarniku, w temp.180 C przez minimum 1 godzinę. Ziemniaki i cebulę podsmażamy, podlewamy bulionem. Dodajemy pieczoną dynię. Blendujemy.
Dodatkiem jest tost pszenny i kwaśna śmietana zaprawiona skórką cytrynową i prażone pestki dyni. Jeśli nie możemy upiec dyni, możemy użyć świeżej. Wtedy dynię obieramy, kroimy w kostkę i razem z ziemniakami i cebulą podsmażamy, podlewamy bulionem. Gotujemy. Dalej postępujemy tak samo jak w pierwszym przypadku.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.
Kategoria: Przepisy kulinarne