Jabłko z niespodzianką
Składniki:
1 jabłko,
20 g musli
1gałka lodów waniliowych
sok z połówki pomarańczy
szczypta cynamonu
2-3 listki mięty
sos czekoladowy (gotowy)
Przygotowanie:
Jabłko dokładnie umyć i odciąć górę tak, aby wyglądało jak pokrywka.
Wydrążyć środek, a wnętrze jabłka skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć cynamonem.
Środek napełnić do połowy płatkami musli i przykryć wieczkiem jabłka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłko wsadzić do pieca i piec przez około 8 minut do momentu aż skórka zacznie sie marszczyć.
Talerz, na którym ułożymy jabłko, udekorować sosem czekoladowym, na nim ułożyć owoc. Przed samym podaniem posiekać mięte i wrzucić do jabłka. Na sama górę nałożyć gałkę lodów i całość przykryć wieczkiem jabłka.
*Autorka przepisu jest właścicielką katowickiego bistro - cafe „Krystynka wraca z Wiednia” (ul. Kościuszki 45)