Prawdziwe spaghetti bolognese

czwartek 19 lutego 2015
  • Spagetti bolognese (fot. mat. org.)
    Spagetti bolognese (fot. mat. org.)
Spaghetti bolognese to jedna z potraw uwielbianych przez prawie wszystkie dzieci. Na dodatek dość szybko przygotowuje się to danie, co cieszy zapracowane mamy. Zobaczcie jak przygotować je najlepiej.

Składniki:
makaron spaghetti

Sos:
800g pomidorów w puszcze
600g mięsa mielonego
2łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
1,5 marchewki
2 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1łyżka oregano
1szczypta - cukru
sól
pieprz

Przygotowanie:
Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać posiekany czosnek, lekko podsmażyć, następnie mielone mięso. Smażyć na dużym ogniu do chwili, gdy mięso przestanie być surowe. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.

Gotowe!

Kategoria: Przepisy kulinarne