Prawdziwe spaghetti bolognese
Składniki:
makaron spaghetti
Sos:
800g pomidorów w puszcze
600g mięsa mielonego
2łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
1,5 marchewki
2 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1łyżka oregano
1szczypta - cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać posiekany czosnek, lekko podsmażyć, następnie mielone mięso. Smażyć na dużym ogniu do chwili, gdy mięso przestanie być surowe. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.
Gotowe!