Krem z dyni dla ciężarnej
poniedziałek 23 września 2013
Dynia, choć dość kaloryczna, jest bardzo zdrowa. Jest m.in. źródłem, magnezu, fosforu, manganu i witaminy E, a także żelaza, potasu i kwasu foliowego, co niezwykle istotne dla kobiet w ciąży.
Składniki:
40 dag świeżej, obranej dyni
20 dag obranej marchewki
1 cebula
800 ml wywaru drobiowego
1 płaska łyżeczka świeżego imbiru, pokrojonego w kosteczkę
50 ml śmietany 30-36 proc.
ok. łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojoną dynię i marchewkę wraz z imbirem. Całość smażyć do momentu, aż warzywa trochę zmiękną. Zalać wywarem i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Zmiksować na gładką masę i dodać śmietanę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Podawać najlepiej z prażonymi pestkami dyni.
* Autor przepisu jest szefem kuchni bistro-cafe „Krystynka wraca z Wiednia” (Katowice, ul. Kościuszki 45).
Kategoria: Przepisy kulinarne