Ciasteczka owsiane

piątek 26 czerwca 2015
Ciasteczka owsiane to propozycja na pyszny i zdrowy deser. Pożywne orzechy, smaczny kokos, pełne błonnika płatki to tylko niektóre składniki tej przekąski.

Składniki

100g masła lub margaryny lub pół na pół
1 jajko
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek lub innych bakalii wg upodobań
4 łyżki kokosu

Sposób przyrządzenia

Masło utrzeć z jajkiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, rodzynki, kokos, orzechy. Wszystko wymieszać łyżką. Uformować kulę i włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika. Blachę posmarować margaryną i wyłożyć pergaminem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze. Kulki dociskamy widelcem by powstały placki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza, aż się zarumienią. Mary Poppins twierdzi, że są w sam raz na deszczowe dni.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 

Kategoria: Przepisy kulinarne