Pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki na pulpety:
Porcja mięsa wieprzowo-wołowego (ok. 0,5 kg)
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Jajko
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk
Mąka pełnoziarnista
Bułka tarta
Składniki na sos:
Pęczek koperku
Jogurt naturalny lub śmietana
Mąka
Odrobina masła
Przyprawy: sól, pieprz, ew. ziarenka smaku.
Przygotowanie
Na tarce z grubymi oczkami trzemy marchewkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę. Całość mieszkamy, dodajemy jajko i przyprawy. Dla bardziej dociekliwych niejadków możemy dodatkowo całość zblendować, wtedy nie wyczują żadnych niepożądanych drobinek warzyw. Formujemy malutkie kuleczki i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z mąką. Potem smażymy na oleju. Po obsmażeniu dolewamy wody i dusimy pod przykryciem kilka minut.
Mięso wyciągamy, a na pozostałym po nim tłuszczu robimy sos. Wrzucamy koperek, odrobinę masła, a następnie zmieszaną z wodą i jogurtem mąkę. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy do sosu pulpety.
Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem, kaszą lub ziamniakami – w zależności od upodobań.
Smacznego.