Rodzinne naleśniki
Składniki:
pół litra mleka,
20 dag mąki,
1 jajko
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę mleka. Można oczywiście wykorzystać swój sprawdzony przepis na naleśniki.
Farsz:
starty na wiórki ser żółty,
pokrojona w paseczki lub kostkę szynka,
posiekany szczypiorek,
opakowanie białego sera typu Almette (śmietankowy lub jogurtowy),
sól, pieprz - do smaku,
pomidor, ogórek, papryka - do dekoracji.
Ilości składników dobrać według potrzeby.
Wykonanie:
Naleśniki smażymy na patelni o dowolnej średnicy. Serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, dodajemy sol i pieprz do smaku. Naleśnika smarujemy serkiem, układamy trochę szynki i trochę sera. Zawijamy w rulonik lub w trójkąt. Dekorujemy pomidorem, ogórkiem lub innymi dostępnymi w lodówce warzywami. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Są idealne na rodzinne śniadanie.
*Autorka przepisu jest córką Agaty Borowczyk, właścicielki bistro-cafe Krystynka wraca z Wiednia.