Rodzinne naleśniki

środa 23 marca 2016
  • Jaka to przyjemność zjeść śniadanie przygotowane przez własne dziecko (fot. Zosia Borowczyk)
    Jaka to przyjemność zjeść śniadanie przygotowane przez własne dziecko (fot. Zosia Borowczyk)
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi naleśników. Na słodko, czy na słono, zawsze smakują wybornie. Szczególnie zaś wtedy, gdy przyrządzi je nasze własne dziecko.

Składniki:

pół litra mleka,

20 dag mąki,

1 jajko

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę mleka. Można oczywiście wykorzystać swój sprawdzony przepis na naleśniki.

Farsz:

starty na wiórki ser żółty,

pokrojona w paseczki lub kostkę szynka,

posiekany szczypiorek,

opakowanie białego sera typu Almette (śmietankowy lub jogurtowy),

sól, pieprz - do smaku,

pomidor, ogórek, papryka - do dekoracji.

Ilości składników dobrać według potrzeby.

Wykonanie:

Naleśniki smażymy na patelni o dowolnej średnicy. Serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, dodajemy sol i pieprz do smaku. Naleśnika smarujemy serkiem, układamy trochę szynki i trochę sera. Zawijamy w rulonik lub w trójkąt. Dekorujemy pomidorem, ogórkiem lub innymi dostępnymi w lodówce warzywami. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Są idealne na rodzinne śniadanie.

*Autorka przepisu jest córką Agaty Borowczyk, właścicielki bistro-cafe Krystynka wraca z Wiednia.

Tagi: 
Kategoria: Przepisy kulinarne