Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe

wtorek 5 lipca 2016
  • Latem na stołach nie może zabraknąć jagodowego ciasta (fot. mat. Silesia Dzieci)
    Latem na stołach nie może zabraknąć jagodowego ciasta (fot. mat. Silesia Dzieci)
Jagód w sklepach w sezonie jest pod dostatkiem, dlatego nie powinno być teraz problemu ze zdobyciem tego najważniejszego składnika naszego ciasta. A jego wykonanie jest dziecinnie proste. Zobaczcie.

Składniki:

140 g miękkiej margaryny do pieczenia

120 g cukru

3 jajka

150 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka jagód

1 brzoskwinia

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Owoce umyć, osuszyć. Brzoskwinię pokroić w talarki. Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość przełożyć do formy wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 70 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza co jakiś czas sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne