Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe
wtorek 5 lipca 2016
Jagód w sklepach w sezonie jest pod dostatkiem, dlatego nie powinno być teraz problemu ze zdobyciem tego najważniejszego składnika naszego ciasta. A jego wykonanie jest dziecinnie proste. Zobaczcie.
Składniki:
140 g miękkiej margaryny do pieczenia
120 g cukru
3 jajka
150 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód
1 brzoskwinia
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Owoce umyć, osuszyć. Brzoskwinię pokroić w talarki. Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość przełożyć do formy wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 70 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza co jakiś czas sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Kategoria: Przepisy kulinarne