Drożdżówki z owocami
Składniki (blacha 33 x 23 cm):
460 g mąki pszennej tortowej
28 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 duże żółtka
100 g cukru
100 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego
400 g czarnej porzeczki lub innych owoców jagodowych
5 łyżek cukru (lub więcej)
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Składniki na polewę:
3 łyżki puree z czarnej porzeczki
100 g serka kremowego
Przygotowanie drożdżówek:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, a następnie wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). W tym czasie możemy przygotować formę o wymiarach 33 x 23 cm - wykładamy ją papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Równomiernie obsypujemy owocami i cukrem. Zwijamy w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy ostrym nożem. Następnie układamy na blaszce, w równych odległościach od siebie. Przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do czasu podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 - 35 minut lub do wyraźnego zarumienienia się ciasta. Wyjmujemy i studzimy w foremce.
Przygotowanie polewy:
4 łyżki czarnej porzeczki lub innych owoców zasypujemy 1 łyżką cukru, zagotowujemy, przecieramy przez sitko. Po wystudzeniu miksujemy z kremowym serkiem. Polewamy polewą wystudzone bułeczki.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.