Kotleciki z kaszy gryczanej
Składniki na dwie dziecięce porcje:
35 dag piersi z kurczaka
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
mąka
2/3 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
ok. 10 dag ugotowanej marchewki
ok. 10 dag surowej cukinii
1 świeży, obrany pomidor
1 cebula
olej
300 ml śmietany
Wykonanie:
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do miski z ugotowaną kaszą i razem wymieszać. Dodać jajko, sól, pieprz. Stopniowo dodawać mąkę, tak aby całość miała trwałą konsystencję, nadającą sie do smażenia. Na patelnię wlać olej. Gdy będzie gorący, delikatnie ułożyć na nim porcje i smażyć do zrumienienia kotlecika często obracając.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w rondelku. Gdy będzie juz gotowa, dorzucić umytą, oczyszczoną i pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Smażyć około trzech minut, często mieszając. Całość zalać śmietaną. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec dorzucić pokrojonego w dużą kostkę pomidora i doprawić solą i pieprzem.
* Autor przepisu jest szefem kuchni bistro-cafe „Krystynka wraca z Wiednia” (Katowice, ul. Kościuszki 45).