Sernik z budyniem

wtorek 11 kwietnia 2017
  • Ser po połączeniu z budyniem robi się niezwykle delikatny w smaku (fot. Ewelina Zielińska)
    Ser po połączeniu z budyniem robi się niezwykle delikatny w smaku (fot. Ewelina Zielińska)
Choć co roku staramy się urozmaicać świąteczny stół nowymi daniami to jest takie ciasto, które uwielbiają wszyscy i co roku musi pojawić się na stole. Sernik z budyniem, orzechami i wierzchem z puszystej kokosowej pianki smakuje idaelnie w każde święta.

Składniki na dużą blachę:

1.  Ciasto

30 dag mąki

13 dag masła/margaryny

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

15 dag cukru

2 łyżki śmietany 18%

 

2. Masa

1,2 kg sera białego półtłustego

30 dag cukru

6 żółtek

4 łyżki oleju

1 cukier waniliowy

1,5 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe bez cukru

 

3. Wierzch

6 białek

10 dag wiórków kokosowych

6 łyżeczek cukru

 

Przygotowanie:

1.       Ciasto

Mąkę przesiać, dodać miękkie masło i posiekać je nożem. Dodać resztę składników, wymieszać i zagnieść. Zagniecione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę.

2.       Masa

Ser zemleć. Żółtka połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dodawać stopniowo ser. Wciąż mieszając dodać budynie rozprowadzone wcześniej w mleku. Wylać na ciasto i piec ok. 50 min w temp. 180 stopni.

3.       Wierzch

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i połączyć z wiórkami. Wylać na ser i zapiekać jeszcze kilka minut, aż się zarumieni.

 

Między masę, a wierzchnią piankę można dodać np. orzechy włoskie.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne