Sernik z budyniem i kokosową pianką
Składniki na dużą blachę:
1. Ciasto
30 dag mąki
13 dag masła/margaryny
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru
2 łyżki śmietany 18%
2. Masa
1,2 kg sera białego półtłustego
30 dag cukru
6 żółtek
4 łyżki oleju
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
3. Wierzch
6 białek
10 dag wiórków kokosowych
6 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
1. Ciasto
Mąkę przesiać, dodać miękkie masło i posiekać je nożem. Dodać resztę składników, wymieszać i zagnieść. Zagniecione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę.
2. Masa
Ser zemleć. Żółtka połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dodawać stopniowo ser. Wciąż mieszając dodać budynie rozprowadzone wcześniej w mleku. Wylać na ciasto i piec ok. 50 min w temp. 180 stopni.
3. Wierzch
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i połączyć z wiórkami. Wylać na ser i zapiekać jeszcze kilka minut, aż się zarumieni.
Między masę, a wierzchnią piankę można dodać np. orzechy włoskie.