Drobiowy król hamburgerów
Składniki na dwie porcje:
1 pierś kurczaka,
1 jajko,
koperek,
bułka tarta,
sól, pieprz,
2 liście sałaty
1 pomidor,
1 zielony ogórek
4 plasterki żółtego sera,
majonez,
1 ciemna bułka,
olej.
Wykonanie:
Pierś kurczaka umyć i oczyścić ze wszystkich błon. Zmielić za pomocą maszynki lub blendera. Dodać posiekany koperek, jajko, sól, pieprz oraz odrobinę bułki tartej. Uformować dwa kotlety. Mięso smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju przez około 4-6 minut, często obracając do uzyskania złocistego koloru. Przełożyć na blachę i przykryć plasterkami sera. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni i piec mięso przez około 5-7 minut.
Bułkę przekroić na pół i włożyć do pieczącego się mięsa na około 1minutę.
Po wyjęciu bułkę posmarować majonezem z obu stron. Na dolnej części ułożyć liść sałaty, pokrojonego pomidora, ogórka i mięso. Na koniec przykryć drugą częścią bułki i udekorować według własnego pomysłu.
* Autor przepisu jest szefem kuchni bistro-cafe „Krystynka wraca z Wiednia” (Katowice, ul. Kościuszki 45).