Ciasteczka babci Krysi

poniedziałek 16 grudnia 2013
  • Przepis na tak łatwe do wykonania ciasteczka, to skarb (fot.Z.M. Borowczyk)
    Przepis na tak łatwe do wykonania ciasteczka, to skarb (fot.Z.M. Borowczyk)
W sklepach jest mnóstwo ciastek różnego rodzaju, ale żadne nie smakują tak dobrze, jak te upieczone w domu. Zapewniamy, że nie jest to nic skomplikowanego, tym bardziej, że przepis, który proponujemy jest wyjątkowo prosty. Te ciasteczka upiecze nawet dziecko.

Składniki na około 100 ciasteczek:

25 dag białego sera twarogowego,

25 dag masła

25 dag maki.

Jeśli chcemy upiec więcej ciasteczek, wystarczy zwielokrotnić podane ilości pamiętając, aby składniki były w równych proporcjach.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą, gładką masę. Formujemy dowolnego kształtu ciasteczka (można użyć foremek do wypieku pierników). Ciasteczka można przekładać wedle własnego uznania dżemem lub powidłami śliwkowymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złocistego koloru (ok 20-30 minut).

*Autorki, które własnoręcznie upiekły ciasteczka według przepisu swojej babci, są córkami Agaty Borowczyk, właścicielki katowickiej bistro-cafe Krystynka wraca z Wiednia.

Tagi: 
Kategoria: Przepisy kulinarne