Ciasteczka babci Krysi
poniedziałek 16 grudnia 2013
W sklepach jest mnóstwo ciastek różnego rodzaju, ale żadne nie smakują tak dobrze, jak te upieczone w domu. Zapewniamy, że nie jest to nic skomplikowanego, tym bardziej, że przepis, który proponujemy jest wyjątkowo prosty. Te ciasteczka upiecze nawet dziecko.
Składniki na około 100 ciasteczek:
25 dag białego sera twarogowego,
25 dag masła
25 dag maki.
Jeśli chcemy upiec więcej ciasteczek, wystarczy zwielokrotnić podane ilości pamiętając, aby składniki były w równych proporcjach.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą, gładką masę. Formujemy dowolnego kształtu ciasteczka (można użyć foremek do wypieku pierników). Ciasteczka można przekładać wedle własnego uznania dżemem lub powidłami śliwkowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złocistego koloru (ok 20-30 minut).
*Autorki, które własnoręcznie upiekły ciasteczka według przepisu swojej babci, są córkami Agaty Borowczyk, właścicielki katowickiej bistro-cafe Krystynka wraca z Wiednia.
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne