Fuczki łemkowskie z sosem czosnkowym
Fuczki:
200g kiszonej kapusty
1 jajko
200ml mleka
150g mąki owsianej lub pszennej
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: kminek, cząber, majeranek
masło klarowane do smażenia
Kapustę odciśnij i posiekaj. Z jajka, mleka i mąki zrób ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj posiekaną kapustę kiszoną i ewentualnie opcjonalne przyprawy. Smaż na maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj gorące z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Sos czosnkowy
3-4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
łyżka natki
łyżka koperku
200g gęstego jogurtu
Zmiksuj w blenderze lub posiekaj razem czosnek, natkę i koperek, utrzyj z solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj z gęstym jogurtem i podawaj do gorących placków.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/