Wielcy mali kucharze

piątek 21 czerwca 2013
  • Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
    Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
  • Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
    Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
  • Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
    Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
  • Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
    Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
  • Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
    Na tych warsztatach dzieci uczą się jak gotować, przechowywać żywność, nakrywać do stołu. (fot. archiwum Cynamonu)
Czy twoja córka, kiedy gotujesz obiad, prosi: - mamo, mogę pomieszać? Czy twój syn sam komponuje sałatkę z ulubionych warzyw? Jeśli tak, to znak, że masz w domu małego smakosza. Może warto podniecić w nim tę pasję i zapisać na warsztaty kulinarne?

Cynamon- Sztuka Gotowania to jedyna na Śląsku firma organizująca warsztaty kulinarne dla dzieci. Zajęcia trwają dwie godziny i odbywają się w małych dwu, trzyosobowych grupach.  Dzieciaki dowiadują się na nich skąd pochodzą produkty, które będą wykorzystywane podczas spotkania, jak się je hoduje, jak należy je przechowywać i przygotowywać do jedzenia oraz jakie są podstawowe zasady higieny podczas szykowania potraw.  Co jednak najistotniejsze - uczą się gotowania.

Każde spotkanie to inny temat. Na ostatnim królowały truskawki. Dzieciaki z wielką pasją przygotowywały koktajl,  truskawkowe tiramisu, naleśniki z dżemem truskawkowym, zwinięte w rulonik, zapieczone w piekarniku i udekorowane sałatką z miętą pieprzową.

Gotowanie potraw to pierwsza – najistotniejsza część warsztatów. Druga sprawia dzieciakom równie wielką frajdę, bo polega na pałaszowaniu przygotowanych smakołyków.  – Dzieci same przygotowują do uczty stół dzięki czemu uczą się, jakie są zasady nakrywania, a także podstawowe zasady savoir-vivru – mówi prowadząca warsztaty Katarzyna Kopeć -Chodnicka, właścicielka Cynamonu, która z zawodu jest technologiem żywności, a z zamiłowania nauczycielem przedmiotów gastronomicznych w katowickim Zespole Szkół Gastronomicznych, gdzie odbywają się warsztaty.

Podczas kolejnych warsztatów na deski małych kucharzy trafią ryż gotowany z mlekiem, cynamonem, laską wanilii i cukrem oraz owoce. Nie będzie to jednak dietetyczny kleik, jak mogłoby się wydawać, ale nietypowe sushi. Inne przykładowe tematy to „pieczemy pizzę”, czy „robimy zapiekanki”. Warsztaty kulinarne organizowane są również dla dorosłych i młodzieży.

Uwaga! Wszystkie czynności stwarzające jakiekolwiek ryzyko dla zdrowia małego kucharza – krojenie, miksowanie, zapiekanie odbywają się pod nadzorem osoby dorosłej.

Dziecięce warsztaty kulinarne skierowane są do chętnych w wieku 7 – 13 lat i odbywają się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach Zawodziu, przy ul. Roździeńskiej 25.

Koszt jednych zajęć - 50 zł. Karnet miesięczny (dwa zajęcia) - 80 zł (materiały i napoje wliczone w cenę). Zapisy pod numerem tel. 600 745 533. www.cynamongotowanie.pl

Kategoria: Warsztaty