Szarlotka z jabłek prażonych
Składniki na kruche ciasto:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
230g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Ponadto:
2 słoiki jabłek prażonych, każdy o wadze około 900 g (3kg jabłek)
opcjonalnie cynamon, do smaku (wystarczy wymieszać z jabłkami)
WYKONANIE
Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko wylepić ciastem spód. Na spód wyłożyć zawartość dwóch słoików jabłek prażonych, wyrównać. Na górę wysypać równo pozostałą kruszonkę.
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC - 180ºC i piec około 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/