Szarlotka z jabłek prażonych

poniedziałek 25 lipca 2016
  • Mając przygotowane prażone jabłka przygotujecie to ciasto w jedną chwilę (fot. mat. Cynamonu)
    Mając przygotowane prażone jabłka przygotujecie to ciasto w jedną chwilę (fot. mat. Cynamonu)
Klasyczna szarlotka to sztandarowa pozycja w menu każdej restauracji. Może warto sprawić sobie odrobinę przyjemności i rodzinnie upiec szarlotkę w domowym zaciszu? Jeśli macie w domu prażone jabłka przygotowanie tego ciasta zajmie Wam tylko chwilę.

Składniki na kruche ciasto:

 450 g mąki pszennej

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  230g zimnego masła

  100 g cukru pudru

  1 jajko

  szczypta soli

Ponadto:

 2 słoiki jabłek prażonych, każdy o wadze około 900 g (3kg jabłek)

 opcjonalnie cynamon, do smaku (wystarczy wymieszać z jabłkami)

 

WYKONANIE

 

Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko wylepić ciastem spód. Na spód wyłożyć zawartość dwóch słoików jabłek prażonych, wyrównać. Na górę wysypać równo pozostałą kruszonkę.

Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC - 180ºC i piec około 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 

 

 

Kategoria: Przepisy kulinarne