Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy

poniedziałek 1 sierpnia 2016
  • Nasze pulpety świetnie smakują z sosem pieczarkowym (fot. mat. Cynamon)
    Nasze pulpety świetnie smakują z sosem pieczarkowym (fot. mat. Cynamon)
Szukacie pomysłu na zdrowy, lekki i jednocześnie sycący obiad? Proponujemy Wam pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy.

Składniki:

- szklanka zielonej lub brązowej soczewicy

- szklanka suchej kaszy jaglanej

- szklanka pestek słonecznika

- łyżka curry

- pęczek kopru

- 5 suszonych pomidorów z zalewy

- sól i pieprz do smaku

- łyżka suszonego oregano

- łyżka mielonej kolendry

 

Wykonanie:

Kaszę przepłukać w gorącej wodzie kilkakrotnie i ugotować do miękkości. Wystudzić. Soczewicę ugotować i wystudzić. Pestki słonecznika zmielić na małe okruszki. Soczewicę i kaszę dokładnie zmiksować i połączyć ze słonecznikiem. Dodać zmiksowane pomidory z koprem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować spore pulpety i układać na papierze do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Najlepiej smakują podane z pure ziemniaczanym i sosem pieczarkowym.

 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/

Kategoria: Przepisy kulinarne