Makaron z krewetkami
Składniki (na 2 porcje):
2 paczki krewetek
1/2 paczki makaronu (może być pełnoziarnisty, ryżowy, chiński lub jak na zdjęciu – czarny, z atramentem kałamarnicy :))
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30-proc.
odrobina potartego parmezanu
natka pietruszki do smaku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy przez chwilę na maśle. Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy ciemną nitkę (przewód pokarmowy), płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy do podsmażonego czosnku. Następnie siekamy pietruszkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy i na końcu śmietankę i potarty parmezan. Sos można zagęścić mąką, ale my wybraliśmy wersję lżejszą ;). Ważne: krewetki nie mogą być „na ogniu” zbyt długo, bo stwardnieją. Wystarczy im zaledwie kilka minut smażenia. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (nieco więcej czasu potrzebujemy na przygotowanie makaronu pełnoziarnistego, znacznie mniej w przypadku makaronu ryżowego lub chińskiego). Całość łączymy i podajemy.
Warto przekonać do tej potrawy najmłodszych domowników, krewetki są bowiem doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne.
Smacznego! :)