Zupa krupnik z natką pietruszki

poniedziałek 16 stycznia 2017
  • Krupnik to idealna propozycja na zimowy obiad (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Krupnik to idealna propozycja na zimowy obiad (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
Za oknem śnieg, dodatkowo dzieci mają dni wolne. Po całodniowych zabawach i harcach na śniegu warto czymś się rozgrzać. Wtedy idealną propozycją na obiad jest klasyczny krupnik.

Składniki:

 

ok. 7 łyżek kaszy jęczmiennej

1,5 litra wody

1 marchew

1 pietruszka

4 ziemniaki

Sól, pieprz – według uznania

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki masła

natka pietruszki

 

 Sposób przygotowania:

 

Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Warzywa przesmażyć na maśle. Zalać wrzącą wodą. Gotować. Na wrzący wywar wrzucić ziemniaki, kaszę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, zamieszać i gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z natką pietruszki.

 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/

Kategoria: Przepisy kulinarne