Zupa krupnik z natką pietruszki
poniedziałek 16 stycznia 2017
Za oknem śnieg, dodatkowo dzieci mają dni wolne. Po całodniowych zabawach i harcach na śniegu warto czymś się rozgrzać. Wtedy idealną propozycją na obiad jest klasyczny krupnik.
Składniki:
ok. 7 łyżek kaszy jęczmiennej
1,5 litra wody
1 marchew
1 pietruszka
4 ziemniaki
Sól, pieprz – według uznania
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki masła
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Warzywa przesmażyć na maśle. Zalać wrzącą wodą. Gotować. Na wrzący wywar wrzucić ziemniaki, kaszę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, zamieszać i gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/
Kategoria: Przepisy kulinarne