Wafle przekładane

środa 25 stycznia 2017
  • Wafelki z kakaowym nadzieniem to świetny pomysł na słodki deser (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Wafelki z kakaowym nadzieniem to świetny pomysł na słodki deser (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
Macie ochotę osłodzić sobie mroźne popołudnie? Możecie skusić się na klasyczne wafle z czekoladowym nadzieniem domowej roboty.

Składniki

1 opakowanie wafli prostokątnych

1.5 szklanki cukru pudru

6 łyżek mleka

3 kopiaste łyżki kakao

1 kostka miękkiego masła

 

Sposób przygotowania

Cukier puder, mleko i kakao gotujemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do chwili, gdy masa będzie letnia i zrobi się gęstsza. Po tym czasie kroimy na kawałki masło i dodajemy do masy. Ucieramy.

Kładziemy wafel, na niego ok.3 kopiaste łyżki masy, rozsmarowujemy , przykrywamy i dociskamy drugim waflem. Tak samo robimy z kolejnymi. Kładziemy wafle na deseczce, przykrywamy papierem pergaminowym i obciążamy na dobę jakąś książką wielkości wafli lub drugą deseczką. Po tym czasie wafle kroimy na mniejsze wafelki.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 

Kategoria: Przepisy kulinarne