Lodovy duet malinowo-bananowy

poniedziałek 12 czerwca 2017
  • Duet malinowo-bananowy (fot. mat. z książki "LODOVO" Jolanty Kleser)
    Duet malinowo-bananowy (fot. mat. z książki "LODOVO" Jolanty Kleser)
Wszyscy uwielbiamy mrożone smakołyki, szczególne w upalne dni. Czy wiecie, że można zrobić takie w domu? Oto przepis na zdrowe i pyszne lody Jolanty Kleser, finalistki programu MasterChef, która właśnie rozpoczęła współpracę z portalem SilesiaDzieci.pl.

Składniki (7 porcji)

2 szklanki malin

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 banan

2-4 daktyle (opcjonalnie)

tabliczka mlecznej czekolady

płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania

Maliny, banan, daktyle i jogurt wrzucamy do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlewamy do foremek na lody, wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażalki na min. 4 godz. Następnie w kąpieli wodnej przygotowujemy polewę: ustawiamy metalową miskę na garnku z gotującą się wodą tak, by jej dno nie dotykało wody. Wrzucamy do miski połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zamarznięte lody zanurzamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Na koniec dekorujemy płatkami migdałowymi.

Gotowe!

*Autorka jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książki "LODOVO".

Kategoria: Przepisy kulinarne