Lodovy duet malinowo-bananowy
Składniki (7 porcji)
2 szklanki malin
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 banan
2-4 daktyle (opcjonalnie)
tabliczka mlecznej czekolady
płatki migdałowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Maliny, banan, daktyle i jogurt wrzucamy do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlewamy do foremek na lody, wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażalki na min. 4 godz. Następnie w kąpieli wodnej przygotowujemy polewę: ustawiamy metalową miskę na garnku z gotującą się wodą tak, by jej dno nie dotykało wody. Wrzucamy do miski połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zamarznięte lody zanurzamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Na koniec dekorujemy płatkami migdałowymi.
Gotowe!
*Autorka jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książki "LODOVO".