Kartoflanka

wtorek 5 września 2017
  • Kartoflanka to prosty i smaczny pomysł na obiad (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Kartoflanka to prosty i smaczny pomysł na obiad (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
Prosta zupa w zaskakującej odsłonie, którą wykonują uczestnicy warsztatów kulinarnych w „Cynamon - sztuka gotowania” to właśnie kartoflanka. Zdradzamy Wam przepis, który możecie wykorzystać do przygotowania rodzinnego obiadu.

Składniki:

trzy duże ziemniaki,

kawałek włoskiej kapusty,

duża marchew,

duża cebula,

dwie łyżki oleju,

pół topionego serka,

cztery kubki wody,

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

Umyj i obierz warzywa. Następnie wrzuć ziemniaki, marchew i kapustę na wrzącą wodę. Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie. Potem wyjmij marchew i kapustę, a ziemniaki zblenduj na gładko w garnku z wodą. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj ją na oleju. Ugotowaną marchew i kapustę pokrój. Do ziemniaczanej papki dodaj pokrojone warzywa oraz podsmażoną cebulę. Zagotuj wszystko. Dodaj serek, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Smacznego!

 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne