Kartoflanka
wtorek 5 września 2017
Prosta zupa w zaskakującej odsłonie, którą wykonują uczestnicy warsztatów kulinarnych w „Cynamon - sztuka gotowania” to właśnie kartoflanka. Zdradzamy Wam przepis, który możecie wykorzystać do przygotowania rodzinnego obiadu.
Składniki:
trzy duże ziemniaki,
kawałek włoskiej kapusty,
duża marchew,
duża cebula,
dwie łyżki oleju,
pół topionego serka,
cztery kubki wody,
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Umyj i obierz warzywa. Następnie wrzuć ziemniaki, marchew i kapustę na wrzącą wodę. Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie. Potem wyjmij marchew i kapustę, a ziemniaki zblenduj na gładko w garnku z wodą. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj ją na oleju. Ugotowaną marchew i kapustę pokrój. Do ziemniaczanej papki dodaj pokrojone warzywa oraz podsmażoną cebulę. Zagotuj wszystko. Dodaj serek, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/.
Kategoria: Przepisy kulinarne