Zimowa grochówka
Składniki:
- kubek łuskanego grochu,
- średnia marchewka,
- średnia pietruszka,
- kawałek pora,
- średnia cebula,
- ziemniak,
- ząbek czosnku,
- kawałek kiełbasy,
- pięć kubków wody,
- łyżka masła,
- pieprz, majeranek, cząber
Wykonanie:
Wypłucz groch i zalej trzema kubkami wody. Zostaw na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotuj go do miękkości. Jak przestygnie rozetrzyj mikserem na papkę.
Warzywa umyj. Pokrój na kawałki i włóż do garnka. Wlej wodę i gotuj. Jak będą miękkie rozetrzyj mikserem na papkę. Do niej dodaj papkę grochową. Wymieszaj zawartość garnka.
Dodaj do zupy pokrojony czosnek, pieprz, sól, majeranek i cząber.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój na kostkę. Podsmaż na patelni.
Dodaj do zupy. Zagotuj.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/