Muffinki z białym serem

środa 25 października 2017
  • Muffinki z białym serem to przepis sprawdzony na warsztatach w Cynamon Sztuka Gotowania (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Muffinki z białym serem to przepis sprawdzony na warsztatach w Cynamon Sztuka Gotowania (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
  • Muffinki z białym serem to przepis sprawdzony na warsztatach w Cynamon Sztuka Gotowania (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Muffinki z białym serem to przepis sprawdzony na warsztatach w Cynamon Sztuka Gotowania (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
Muffinki robią furorę, wyglądają świetnie i wszystkim smakują, ale z jakiego przepisu skorzystać? Mamy dla Was sprawdzoną propozycję, którą uwielbiają dzieci z Cynamon Sztuka Gotowania.

Składniki na ok. 12 szt.

2,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanki cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła (rozpuszczonego)

1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)

2 jajka

250 g sera twarogowego

1 żółtko

cukier wanilinowy (8 g)

Przygotowanie

Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym. Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko, tylko do połączenia się składników (ważne by nie mieszać zbyt długo).

Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Wykładać do 3/4 wysokości foremki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!

 *Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/

Kategoria: Przepisy kulinarne