Papryka faszerowana kaszą i mięsem
Składniki (dla 4 osób)
4 duże papryki
1 kg mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
kasza jęczmienna (wg uznania, może być 1,5 woreczka)
1 koncentrat pomidorowy
1 cebula
ser żółty lub mozzarella
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, ostra papryka
Olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy na patelnię mięso, doprawiamy przyprawami. Smażymy aż zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez chwilę. Kaszę gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu - dodajemy ją do sosu mięsnego. Ścieramy żółty ser, część dorzucamy do farszu i mieszamy.
Papryki myjemy, odcinamy końcówki z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy przygotowanym farszem (jeżeli całość się nie zmieści – nie martwy się, farsz jest tak dobry, że na pewno zniknie następnego dnia ;)). Resztą sera posypujemy wierzch papryk. Przykrywamy odciętymi „czapeczkami”.
Wkładamy do piekarnika (najlepiej na blachę przykrytą papierem do pieczenia) nagrzanego do 180°C, na około 20 min. Uwaga, po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać kilka minut, bo danie bardzo mocno się nagrzewa i długo trzyma ciepło.
Życzymy smacznego!