Pierogi z dynią i ziemniakami
Składniki - ciasto na pierogi:
300 g mąki
szczypta soli
łyżka oleju
1/2 szklanki gorącej wody
Składniki - farsz:
10 dag twarogu półtłustego
2 duże łyżki gęstego przecieru z dyni
ok. 1 i 1/3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
mała cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i kolorowy pieprz do smaku
łyżeczka natki pietruszki
olej
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto pierogowe zagniatamy, tak, by było elastyczne. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ziemniaki mieszamy z dynią, twarogiem oraz cebulą. Doprawiamy do smaku. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy porcje farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania