Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki
2 czerwone papryki
1,5 kg pomidorów
2 dymki
3 ząbki czosnku
200 ml warzywnego bulionu
szczypta cukru
świeży tymianek
olej
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory i paprykę myjemy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy całą główkę czosnku. Wszystko delikatnie solimy, dorzucamy liski świeżego tymianku i skrapiamy olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy około 30 min. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy i szklimy na małej ilości oleju. Przekładamy razem z pomidorami i papryką do garnka. Dodajemy bulion, papryczki, 3 ząbki upieczonego czosnku oraz przyprawy. Miksujemy i gotujemy. By osiągnąć konsystencję kremu, przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.