Śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami
Składniki (dla 4 os.)
1/2 kg filetów śledziowych (matjasów)
2 cebule
1 jabłko
3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
musztarda do smaku
pieprz biały
sól, cukier
1/2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania
Śledzie namaczamy w wodzie. Co godzinę zmieniamy wodę i czynność powtarzamy mniej więcej 3-4 razy. Śmietanę lub jogurt łączymy z majonezem, doprawiamy musztardą, pieprzem, solą i ew. odrobiną cukru. Całość mieszamy. Śledzie kroimy w paseczki. Cebulę - w piórka, sparzamy ją wrzątkiem (wtedy nie jest taka ostra). Kroimy w paseczki jabłko.
Śledzie mieszamy z cebulą, jabłkiem i przygotowanym sosem, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ziemniaki obieramy, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku w temp. 180°C prze godzinę. (Można wcześniej doprawić je ulubionymi przyprawami: solą pieprzem, tymiankiem, rozmarynem – wg upodobań). W połowie czasu pieczenia ziemniaki obracamy.
Śledzie podajemy razem z ciepłymi ziemniakami.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania