Drożdżówka makowa

poniedziałek 29 stycznia 2018
  • Domowa drożdżówka to świetny pomysł na deser (fot. mat. Cynamonu)
    Domowa drożdżówka to świetny pomysł na deser (fot. mat. Cynamonu)
Drożdżówki znajdziemy w praktycznie każdej cukierni. Ale po co kupować gotowce, kiedy można szybko i łatwo zrobić te przysmaki w domowej kuchni? To świetny pomysł na deser dla całej rodziny!
 
Składniki na ciasto
 
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
20g drożdży świeżych
75g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Zrobić rozczyn: pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, mąki tyle aby uzyskać konsystencję śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Wyłożyć na stolnicę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Przygotowany prostokąt posmarować równomiernie masą makową. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5cm kawałki. Ułożyć je na blaszce. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Wyrośnięte bułeczki piec około 30 - 35minut. Ciepłe polać lukrem.
 
Składniki na masę makową
 
puszka masy makowej
garść wiórków kokosowych
garść rodzynek
Do masy makowej dodać pozostałe składniki i dokładnie wmieszać.
 
Składniki na lukier
0,5 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą. 
 
Smacznego!
 
 
Kategoria: Przepisy kulinarne