Gotowane zielone śledzie

środa 7 lutego 2018
  • Gotowane śledzie? Naprawdę warto się skusić! (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Gotowane śledzie? Naprawdę warto się skusić! (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
Do tegorocznego „śledzika” został tylko tydzień! To najwyższy czas, by pomyśleć o tym jak przygotować się do końca karnawału. My proponujemy gotowane zielone śledzie.
Składniki
 
0,5 kg śledzi zielonych (filetów)
0,5  szklanka wody
75  ml oleju
75 ml octu
1,5 czubate łyżki keczupu
1,5 łyżki cukru
0,5 łyżka soli
1 liść laurowe
3 ziaren ziela angielskiego
2 duże cebule
 
Przygotowanie
 
Śledzie pokroić na około centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Pozostałe składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować  2 minuty. Dodać śledzie. Gotować nie więcej niż minutę. Nie mieszać, aby śledzie się nie rozpadły. Przełożyć śledzie z zalewą do słoika. Wystudzić i zostawić na co najmniej 24h w lodówce. 
 
 
 

 

Kategoria: Przepisy kulinarne