Flaczki po Florencku z parmezanem
Do przygotowania flaczków po Florencku dla 4. osób potrzebne są nam następujące składniki:
flaki mrożone 0,20 kg
fenkuł (rodzaj kopru, z rodziny selerowatych) 1/2 szt.
seler naciowy 1/2 szt.
pomidory pellatti krojone 1/2 puszka mała
papryka chili 1/2 szt. mała
pietruszka natka 1szt.
cebula 1szt.
marchew 1szt.
bulion kostka wołowa 1szt.
oliwa
masło
ser do dekoracji: parmezan klin lub grana padano
Wykonanie:
Flaki należy ugotować do miękkości, dwa razy zmieniając wodę. Warzywa oczyścić i pokroić w julienie. Przesmażyć. Do przesmażonych warzyw dodać obgotowane flaki oraz bulion wołowy. Zagotować. Następnie dodać pomidory pellatti. Przyprawić solą, pieprzem, papryczką chili. Zagęścić masłem, podawać z parmezanem i pokrojonymi w paski pomidorami.
Potrawa została wykonana na warsztatach kulinarnych „Kuchnia włoska” w Cynamonie Sztuka Gotowania
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania