Pierniczki świąteczne palce lizać

czwartek 12 grudnia 2019
  • Pierniczki warto przyozdobić lukrem
    Pierniczki warto przyozdobić lukrem
  • Świąteczne pierniki prosto z pieca (fot. mat. Cynamonu)
    Świąteczne pierniki prosto z pieca (fot. mat. Cynamonu)
Nieodłącznym elementem świąt są pierniki. Ich wykonanie nie jest trudne, a wycinanie kształtów: gwiazdek czy serduszek i lukrowanie, sprawia ogromną frajdę najmłodszym domownikom.

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 opakowanie proszku do pieczenia
0,25kg margaryny
3 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1 jajo

Sposób przyrządzenia:

Mąkę pszenna przesiać, wymieszać razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Margarynę, miód i cukier roztopić. Składniki połączyć i dodać jajo. Zagnieść ciasto. Wałkować cienkie placki. Formować pierniczki. Piec w 1800C kilkanaście minut.

*Pierniczki wykonała córka Katarzyny Kopeć-Chodnickiej, właścicielki Cynamonu Sztuki Gotowania, na warsztatach kulinarnych dla dzieci "Choinkowe całusy".

 

Kategoria: Przepisy kulinarne