Pierniczki świąteczne palce lizać
czwartek 7 grudnia 2023
Nieodłącznym elementem świąt są pierniki. Ich wykonanie nie jest trudne, a wycinanie kształtów: gwiazdek czy serduszek i lukrowanie, sprawia ogromną frajdę najmłodszym domownikom.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 opakowanie proszku do pieczenia
0,25kg margaryny
3 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1 jajo
Sposób przyrządzenia:
Mąkę pszenna przesiać, wymieszać razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Margarynę, miód i cukier roztopić. Składniki połączyć i dodać jajo. Zagnieść ciasto. Wałkować cienkie placki. Formować pierniczki. Piec w 1800C kilkanaście minut.
*Pierniczki wykonała córka Katarzyny Kopeć-Chodnickiej, właścicielki Cynamonu Sztuki Gotowania, na warsztatach kulinarnych dla dzieci "Choinkowe całusy".
Kategoria: Przepisy kulinarne