Ekspresowa pizza z patelni
Składniki na ciasto
100 g mąki pszennej
1/2 szklanka wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta soli
Dodatki:
2-3 łyżka koncentratu pomidorowego
tarta mozzarella
100 g wędliny drobiowej
1 łyżka ziół prowansalskich
Opis wykonania
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy w misce. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza. Zimną patelnię smarujemy olejem roślinnym, a potem układamy na niej ciasto. Podsmażamy na małym lub średnim płomieniu, aż do zarumienienia się spodu. Obracamy ciasto i smarujemy je koncentratem oraz posypyjemy przyprawami. Następnie dodajemy mozzarellę i pokrojoną w kosteczkę wędlinę (lub inne ulubione dodatki). Patelnię przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, żeby wszystkie składniki odpowiednio się poddusiły. Zdejmujemy pizzę z patelni, układamy na talerzu i kroimy w trójkąty.
Gotowe!
*Przepis był wykonany przez dzieci - uczestników półkolonii letnich w firmie Cynamon - Sztuka Gotowania.