Orzechowe, świąteczne gąski
niedziela 1 grudnia 2013
Kruche ciasteczka orzechowe, zwane przez nas gąskami, od lat goszczą na naszym świątecznym stole i znikają z niego szybciej niż makowce, serniki czy pierniki.
Potrzebne składniki:
1 kg mąki
75 dag miękkiego masła
20 dag cukru pudru
10 ugotowanych żółtek
30 dag orzechów włoskich
1 paczuszka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Orzechy drobno zmielić. Ugotowane żółtka zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść na jednolitą masę. Uformować w półksiężyce i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać dodatkowo cukrem pudrem.
W tym roku gąski piekła Zosia Krucińska (lat 7) z mamą pod czujnym okiem babci.
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne