Pyszny chleb z ziarnami
Składniki:
1 szklanka siemienia lnu,
1 szklanka płatków owsianych,
1 szklanka sezamu,
1 szklanka słonecznika,
1 szklanka otrębów pszennych,
1 szklanka mąki żytniej lub orkiszowej,
1 kg i 1 szklanka mąki pszennej typ 650,
2 łyżki soli,
1 szklanka wody z rozmieszanymi w niej 2 łyżkami miodu,
5 szklanek wody,
ok. 2 łyżki zakwasu (można poprosić o niego piekarza lub zrobić samemu - przepis na zakwas znajdziecie bez trudu w internecie)
Przygotowanie:
Na początku wymieszać wszystkie suche składniki, dolać wodę i dorzucić zakwas. Dobrze wymieszać. Dwie, trzy łyżki ciasta (zakwasu) odłożyć na następny raz (przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu dwóch tygodni). Masę wyłożyć do dwóch trzecich głębokości dwóch podłużnych foremek o dł. ok. 30 cm. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin. Następnie piec w piekarniku z termoobiegiem przez 2 godziny w temp. 180 stopni.