Pyszny chleb z ziarnami

poniedziałek 23 grudnia 2013
  • Własnoręcznie zrobiony chleb może być świetnym dodatkiem do potraw świątecznych (fot. dok)
    Własnoręcznie zrobiony chleb może być świetnym dodatkiem do potraw świątecznych (fot. dok)
  • Własnoręcznie zrobiony chleb może być świetnym dodatkiem do potraw świątecznych (fot. dok)
    Własnoręcznie zrobiony chleb może być świetnym dodatkiem do potraw świątecznych (fot. dok)
  • Własnoręcznie zrobiony chleb może być świetnym dodatkiem do potraw świątecznych (fot. dok)
    Własnoręcznie zrobiony chleb może być świetnym dodatkiem do potraw świątecznych (fot. dok)
Gdy parę lat temu mój kolega Krystian poczęstował mnie chlebem własnego wypieku, pomyślałam, że miło by było taki chleb prosto z pieca, mieć na stole podczas świąt. Od tego czasu tuż przed świętami, mój dom wypełnia zapach własnoręcznie przygotowywanego pieczywa.

Składniki:

1 szklanka siemienia lnu,

1 szklanka płatków owsianych,

1 szklanka sezamu,

1 szklanka słonecznika,

1 szklanka otrębów pszennych,

1 szklanka mąki żytniej lub orkiszowej,

1 kg i 1 szklanka mąki pszennej typ 650,

2 łyżki soli,

1 szklanka wody z rozmieszanymi w niej 2 łyżkami miodu,

5 szklanek wody,

ok. 2 łyżki zakwasu (można poprosić o niego piekarza lub zrobić samemu - przepis na zakwas znajdziecie bez trudu w internecie)

Przygotowanie:

Na początku wymieszać wszystkie suche składniki, dolać wodę i dorzucić zakwas. Dobrze wymieszać. Dwie, trzy łyżki ciasta (zakwasu) odłożyć na następny raz (przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu dwóch tygodni). Masę wyłożyć do dwóch trzecich głębokości dwóch podłużnych foremek o dł. ok. 30 cm. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin. Następnie piec w piekarniku z termoobiegiem przez 2 godziny w temp. 180 stopni.

Kategoria: Przepisy kulinarne