Maślane, lukrowane, świąteczne ciasteczka
Składniki:
2 i pół szklanki mąki (500 g)
3/4 kostki masła (150 g)
pół szklanki cukru (150 g)
cukier waniliowy
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem i jajami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, zagniatami, rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnych kształtach. (Kiedy jeszcze nie miałam foremek świetnie sprawdzał się kilieszek, wychodziły z niego ciasteczka okrągłe i księżyce). Ciastka układamy na blasze, na papierze pergaminowym i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celjsjusza przez około 20 minut na złoty kolor.
Cały urok tych ciasteczek polega na ich odpowiedniej dekoracji. Do tego celu świetnie sprawdzają się zakupione w sklepie ozdoby: kolorowe kulki, wiórki kokosowe, mak itp. Musi być też lukier, którym można malować po ciasteczkach.
Lukier biały:
1-2 łyżek gorącej wody
2-3 łyżek stołowych soku z cytryny
15 dag cukru pudru
Lukier brązowy (kakaowy):
1-2 łyżek gorącej wody
15 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji, następnie nakładamy na ciasteczka i posypyjemy ozdobami.
Smacznego i udanej zabawy :)