Zupa krem z dyni
Składniki:
mała dynia
2 marchewki
3 duże ziemniaki obrane ze skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka jogurtu naturalnego
pestki dyni, słonecznika
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Dynie obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w dużą kostkę. Cebulę, ziemniaki, marchewkę obieramy i również kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na oliwie z oliwek, stale mieszając (min. 2 minuty). Warzywa zalewamy wodą (lub bulionem) i gotujemy pod przykryciem przez około 30 min. W międzyczasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Zupę rozdrabniamy na jednolitą masę blenderem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na górę zupy kładziemy łyżkę jogurtu naturalnego, pestki dyni, słonecznika (mogą być prażone) oraz świeżo posiekaną pietruszkę.
Smacznego!