Nowa Jadłodzielnia na Śląsku
Jadłodzielnia powstała w Gliwicach, przy ul. Barlickiego 3. To lodówka, do której można włożyć świeże owoce, warzywa, nieprzeterminowaną żywność, gotowe potrawy, czyli wszystko to, czego nie zdołamy wykorzystać. Dzięki temu zapobiegamy marnowaniu żywności. A takich sytuacji jest sporo. W Polsce poniżej progu skrajnego ubóstwa żyje ponad 1,6 mln osób. a marnuje się 9 mln ton jedzenia rocznie.
Zasady użytkowania
Organizatorzy akcji przygotowali specjalny regulamin. W lodówce nie wolno zostawiać surowego mięsa, wyrobów niepasteryzowanego mleka, produktów z surowymi jajkami np. budynie, domowe majonezy, alkoholu. Zostawić możemy wszystkie produkty z ważną datą. Produkty suche, które już otworzyliśmy np. torebka ciastek, mąka, ryż (muszą być starannie zapakowane). Mile widziane są również wyroby własne, takie jak cisto lub zupa, które powinny mieć naklejony opis potrawy i datę przygotowania.
Gliwicka Jadłodzielnia
Jadłodzielnia działa przy ul. Barlickiego 3 (Gliwickie Centrum Organizacji Pozarządowych). Będzie dostępna od poniedziałku do soboty w godz. 6-21. Powstała przy współpracy Stowarzyszenia Animatorów Wszechstronnego Rozwoju Młodzieży, Stowarzyszenia Cała Naprzód oraz gliwickiego posła Pawła Kobylińskiego - pomysłodawcy projektu.
Na Śląsku znajdziecie już kilka takich punktów, m.in. w Rudzie Śląskiej, Sosnowcu, Jastrzębiu-Zdroju. Szczegółowe lokalizacje Jadłodzielni w Polsce znajdziecie na mapie.