Swojska pizza
Składniki na ciasto:
0,5kg maki pszennej
250 ml wody
50g drożdży
2 łyżki oleju
sól
cukier
Składniki na sos:
pomidory w puszcze
majeranek, oregano, bazylia
sól
pieprz
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać do miski. Pokruszyć drożdże i dodać do mąki, wlać wodę i olej. Doprawić szczyptą soli i cukru. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić raz jeszcze. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym, układać dodatki. Piec w temperaturze 250 stopni przez 15 minut.
Sposób przygotowania sosu:
Pomidory z puszki zblenderować, przetrzeć przez sito nylonowe, dodać majeranek, oregano, bazylię, sól, pieprz.
Gotowe!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania. Przepis był wykonany na warsztatach kulinarnych dla dzieci "Pieczemy pizzę".