Łamaniec z białej czekolady
czwartek 25 lipca 2019
Zamiast kupować gotowe czekolady, przygotujcie je samodzielnie. W naszej wersji kwaskowatość żurawiny idealnie współgra ze słodyczą czekolady i goryczą kakao. Wy jednak możecie przygotować swojego łamańca z ulubionych dodatków.
Do czekoladowego łamańca idealnie sprawdzą się różnego typu orzechy czy drobno posiekane suszone owoce. Wersja z żurawiną i kakao jest równie smaczna.
Składniki
200g białej czekolady
2 łyżki liofilizowanej żurawiny
1 łyżka łamanego ziarna kakaowego
Przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozlewamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną i kakao. Następnie odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Odrywamy od papieru i łamiemy na nieregularne kawałki.
Smacznego!
*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek „LODOVO" oraz „Zdrowe Łakocie". Z tej drugiej pochodzi powyższy przepis.
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne