Nowa jadłodzielnia
W Katowicach otwarto jadłodzielnię. To lodówka, do której mieszkańcy mogą przynosić żywność. Można włożyć do niej świeże owoce, warzywa, nieprzeterminowaną żywność, gotowe potrawy. Co istotne dostęp do lodówki jest możliwy przez całą dobę. Dzięki temu nie marnujemy żywności, a pomagamy osobom potrzebującym. Jadłodzielnią opiekować będzie się Stowarzyszenie Klucz – Stop Społecznym Wykluczeniom, natomiast prąd do lodówki udostępnia Górnośląskie Towarzystwo Charytatywne.
Zasady użytkowania
W lodówce nie wolno zostawiać surowego mięsa, wyrobów niepasteryzowanego mleka, produktów z surowymi jajkami np. budynie, domowe majonezy, alkoholu. Zostawić możemy wszystkie produkty z ważną datą. Produkty suche, które już otworzyliśmy np. torebka ciastek, mąka, ryż (muszą być starannie zapakowane). Mile widziane są również wyroby własne, takie jak cisto lub zupa, które powinny mieć naklejony opis potrawy i datę przygotowania.
Jadłodzielnia w Katowicach
Lodówkę umieszczono w przedsionku jadłodajni Górnośląskiego Towarzystwa Charytatywnego przy ul. Jagiellońskiej 19 w Katowicach. Pomysł zgłosił radny Dawid Durał, a fundatorem został były poseł Paweł Kobyliński, który wcześniej angażował się w podobne inicjatywy w Gliwicach, Bytomiu.
Na Śląsku znajdziecie już kilka takich punktów, m.in. w Rudzie Śląskiej, Sosnowcu, Jastrzębiu-Zdroju, Gliwicach. Szczegółowe lokalizacje Jadłodzielni w Polsce znajdziecie na mapie.