Kruche pierożki z jagodami i migdałami

środa 8 stycznia 2020
  • Kruche pierożki z masą jagodowo-migdałową to świetna alternatywa dla klasycznych pierogów z jagodami (fot. Kornelia Stec profifoto.pl)
    Kruche pierożki z masą jagodowo-migdałową to świetna alternatywa dla klasycznych pierogów z jagodami (fot. Kornelia Stec profifoto.pl)
Wszyscy wiemy, jak smakują pierogi z jagodami. Jednak kruche pierożki z masą jagodowo-migdałową - to zupełnie inne wydanie tego popularnego dania.

Składniki

1 arkusz gotowego ciasta kruchego

2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód

3 łyżki cukru trzcinowego

pół szklanki mielonych migdałów

1 rozmącone jajko

Przygotowanie

Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Jagody łączymy z cukrem i mielonymi migdałami. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę masy jagodowo-migdałowej, składamy i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy od góry jajkiem, oprószamy cukrem trzcinowym. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoto.

Smacznego!

*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek kulinarnych.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne